HOSTİNG NEDİR?
Kendinize ait bir web sitesi kurmak istiyorsanız önce bir domain (alan adı) almalısınız daha sonra hazırlanmış olan yada hazırlanacak olan web sitenizin dosyalarının (html, php, asp, fotoğraf dosyaları vs…) çalışacaği bir alan ( disk alanı ) olması gerekir ki hazırlanan web sitesini hosting alanına yüklemelisiniz. Böylece sitenizi ziyaret etmek isteyen kullanıcılar browserların da (internet tarayıcılarında örn.:internet explorer, firefox, netscape, google chrome gibi) sizin domain adresinizi yazdıklarında internet sitenizi görüntüleyebilirler.
Hosting hizmeti veren sistem aslında çok hızlı bir internete bağlı olan iyi bir bilgisayardan farklı birşey değildir. Aynı anda belki yüzlerce web sitesini yayınlayabilmesini en önemlisi kesintisiz çalışacağını düşünürsek elbette donanımı ona gore seçilmiştir ve daha da önemlisi çok hızlı bir bağlantı hızı ve yüksek bant genişliğine sahiptir.
Kısaca web sitenize ait dosyaları saklayan ve internet kullanıcılarının erişimine sunan bu bilgisayarlara web sunucusu (web server), bu veri saklama ve yayınlama işlemine de web hosting denir.Bir web hosting alan kiralanması ile başka hizmetleride aynı zamanda genellikle almış olursunuz. Mesela en önemlisi E-mail hesap oluşturup yönetebilme ve e-mail alabilme ve gönderebilme imkanı. Hosting alanınız olmadan alan adınıza ait e-maillerinizi yönetemezsiniz e-mail alıp gönderemezsiniz. Yani e-mail hesabınızı oluşturup yönetebilmeniz için mutlaka bir hosting alanı edinmeniz gerekir.
Bazı servis sağlayıcıları daha gelişmiş profesyonel taleplere yönelik çözümler için sizin adınıza sunucu barındırma (co-location) yada sanal sunucu (vds ya da virtual server) hizmetleri de sunmaktadır.
DOMAİN (ALAN ADI) NEDİR?
Domain web sitesinin tanımlandığı ve tarayıcı üzerinden erişim sağlandığı isimdir. Alan Adları kesinlikle süresiz olarak satın alınamaz. Yalnızca berlirli süreler arasında kendi üzerinize kiralayabilirsiniz. Yenileme işlemleri ile bu sahiplik sürenizi uzatabilirsiniz.
Domainler sonlarında ki ” .com, .net, .org “ gibi uzantılara göre sınıflandırılır ;
.com -> Ticari amaç için kurulan siteler için kullanılır, en çok tercih edilen domain uzantısıdır.
.net -> Network kısaltmasıdır, en çok bilgilendirme ve internet hakkında ki ticari amaclı siteler içindir.
.org -> Ticari amaç gütmeyen siteler için tercih edilmektedir.
Her ülkeye göre domain adları vardır.
Türkiye de ” .com.tr, org.tr “ vb. yani ” .tr “ uzantılı alan adları ODTU idaresindedir.
Domain internette yer almanın kimliği ve bu kimliğin “Alan Adı” dır. İnternette yer almak için baş vurduğunuzda size bir İnternet protokol numarası verilir. Buna IP Adres (İnternet Protokol adres) denilmektedir. İnternetteki her bilgisayarın bir IP adresi vardır. Bilgisayarlar arası bağlantı IP adresi üzerinden yapılır. IP adresi 3 tane nokta ile birbirinden ayrılmış numaralardan oluşmaktadır.
Domain (Alan Adı) ise bu numaranın sadece bir görüntüsüdür. Yani siz browserinizin adres çubuğuna IP numaralarını yazmak yerine IP numaralarının kodlandığı domainleri yazarak istediğiniz siteye ulaşırsınız. Kısaca özetlemek gerekirse domain IP adreslerinin harfler şeklinde kodlanmasıdır. Alan adınızın uygun, kolay ve hatırlanabilir olması önemlidir.
Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,
Bir Destek Talebi Oluşturun.masa sandalye kiralama masa sandalye kiralama masa sandalye kiralama masa sandalye kiralama masa sandalye kiralama masa sandalye kiralama
Top